Nota de l’editor: El documental “Taking On Taylor Swift” examina la demanda de drets d’autor contra la cantant per la seva exitosa cançó “Shake it Off”. Produït per la unitat CNN FlashDocs, l’especial d’una hora s’estrena divendres 23 de desembre a les 21:00 ET.
CNN
—
Se suposa que la música calmarà a la bèstia salvatge, però també pot enfadar algunes persones.
Sobretot, quan es tracta de casos de drets d’autor.
Al llarg de la història de la indústria musical, s’han produït incidents d’artistes acusats d’haver robat obres d’altres persones.
Taylor Swift s’havia vist involucrada en un cas així des del 2017, quan els compositors Sean Hall i Nathan Butler la van demandar pel seu gran senzill, “Shake It Off”. El duet va al·legar que el hit de Swift conté similituds amb la seva cançó del 2001, “Playas Gon’ Play”, que van escriure per al grup de noies 3LW.
La demanda va ser desestimada el 12 de desembre a petició dels advocats d’ambdues parts, tot i que no s’han fet públics detalls d’un acord, si n’hi ha.
Aquí hi ha altres cinc casos famosos de drets d’autor:

El 2014, la propietat del difunt músic Randy California va presentar una demanda contra els membres supervivents de Led Zeppelin i el seu segell discogràfic pel que fa a la icònica cançó “Stairway to Heaven”.
El cas per infracció dels drets d’autor al·legava que la cançó de Zeppelin va ser extreta del senzill, “Taurus”, de la banda dels anys 60 Spirit, per a qui Califòrnia havia exercit com a guitarrista principal.
Els membres de la banda van negar l’acusació. El cas s’ha avançat en el sistema legal durant anys.
Fa dos anys, el Tribunal d’Apel·lacions del 9è Circuit va confirmar un veredicte del jurat que va determinar que “Stairway to Heaven” no s’havia aixecat de “Taurus”.
“Hi ha milions i milions de cançons que porten la mateixa progressió d’acords, així que va ser molt lamentable i va ser desagradable per a tothom”, va dir el líder de Led Zeppelin Robert Plant el 2021 durant una aparició a “Loose Ends” de la BBC Radio 4.

Aquesta disputa legal es basava en les acusacions que “Blurred Lines” evocava el senzill del difunt Marvin Gaye de 1977 “Got to Give It Up”.
La propietat de Gaye va acusar Robin Thicke i Pharrell Williams de copiar la “sensació” de la cançó per al seu èxit del 2013 i inicialment se’ls va atorgar més de 7 milions de dòlars, però aquest judici es va reduir després a 5,3 milions de dòlars i la parella va apel·lar el veredicte.
El 2018, la família de Gaye va rebre un judici final de gairebé 5 milions de dòlars contra Thicke i Williams. El raper TI, que també va aparèixer a la cançó, no va ser considerat responsable.
El llegendari cantant de soul havia mort l’any 1984 després de ser afusellat pel seu pare, Marvin Gay Sr. (la “e” es va afegir al cognom de la família per crear el nom artístic de Gaye).

El raper Vanilla Ice va insistir que la introducció del seu èxit de 1989, “Ice Ice Baby”, era prou diferent de la cançó de 1981 de David Bowie i Queen, “Under Pressure”, com per no haver estat copiada.
“El vaig provar d’ells, però no és la mateixa línia de baix”, va dir el raper durant una entrevista.
L’advocat de Bowie i Queen no ho va comprar. El cas es va resoldre extrajudicialment per una suma no revelada, a més de Bowie i els membres de Queen van rebre crèdit com a compositor.
Bowie va morir el 2016 als 69 anys després d’una batalla contra el càncer.

Biz Markie era conegut com el raper que va infusionar la seva música amb humor, però un cas no va ser una qüestió de riure.
El músic Gilbert O’Sullivan va demandar a Biz Markie per “Alone Again”, una cançó que va aparèixer a l’àlbum del raper de 1991, “I Need a Haircut”.
O’Sullivan va afirmar que l’ús de mostres de l’èxit de 1972 d’O’Sullivan, “Alone Again (Naturally)”, va suposar un ús no autoritzat de la seva música.
El músic va guanyar, cosa que va provocar que els artistes de hip-hop avançaven haguessin de netejar l’ús de mostres a la seva música.
Biz Markie encara es va divertir amb ell, nomenant el seu àlbum de 1993, “All Samples Cleared!”
Va morir a l’edat de 57 anys el 2021 després d’anys de problemes de salut.

Ed Sheeran ha tingut una carrera robusta en els últims anys, inclòs l’acusat de plagi més d’una vegada.
El 2016 va ser demandat pel seu senzill “Fotografia”, un cas que finalment es va resoldre extrajudicialment.
A partir d’aquell mateix any, el cantant i compositor britànic va rebre múltiples acusacions pel seu èxit, “Thinking Out Loud”.
Però Sheeran va aconseguir recentment una victòria quan un jutge de Londres va dictaminar que la seva cançó d’èxit del 2017, “Shape of You”, no va copiar la cançó de l’artista grime Sami Switch, “Oh Why”, com havia al·legat Switch.